Stichtin Residentie Buitenzorg is een Wtzi-toegelaten zorginstelling. Wij werken voor specifieke doelgroepen. Onze zorgdienstverlening is primair afgestemd op Indische en Molukse ouderen, of ouderen die affiniteit hebben met deze achtergrond.
ij leveren diensten op het vlak van wonen, zorg en welzijn. Binnen onze dienstverlening staan begrippen als warmte, gastvrijheid en respect voorop, met als doel dat men zich bij ons ‘senang’ voelt. Uiteraard staat bij ons ook de befaamde Indische eetcultuur centraal als element van het sociaal maatschappelijke leven.
Residentie Buitenzorg is in 2005 opgericht omdat er in het Noorden geen specifieke voorziening voor de doelgroep was. In de jaren daarna is de organisatie uitgegroeid tot een zelfstandige woonzorgorganisatie.
In 2009 is in Groningen de eerste locatie geopend met een kleinschalige verpleegafdeling van tien plaatsen in combinatie met thuiszorg appartementen en een dagopvang met keuken.
In Almelo is in 2015 een tweede locatie geopend met 38 zelfstandige appartementen met de mogelijkheid zorg en ondersteuning.
Residentie Buitenzorg wil dat ouderen met een cultuurspecifieke achtergrond kunnen kiezen voor een cultuurspecifieke benadering van wonen, welzijn en zorg. Wij willen de cliënt een veilige en vertrouwde omgeving bieden waar zij zich thuis kan voelen en begrepen.
Het 'senang' voelen is bij ons een kernbegrip. Door onder andere de persoonsgerichte en cultuurspecifieke benadering dragen wij hieraan bij. Onze missie is om de eerste keuze in het Noordoosten van Nederland te worden waar iedere oudere met een Indische/Molukse achtergrond en oudere die zich hiermee verwant voelt, wil wonen.
In onze visie heeft de cliënt de regie over het eigen leven vanuit cultuurspecifieke normen, waarden, tradities en gebruiken.
De zes dimensies van positieve gezondheid vormen een belangrijke inspiratie voor de persoonsgerichte zorg en ondersteuning die de organisatie biedt ter ondersteuning van de eigen regie. In een positief dialoog met de cliënt speelt Residentie Buitenzorg dagelijks in op veranderingen in zorgvragen en wensen waarbij medewerkers in figuurlijke, en soms ook letterlijke, zin de taal spreken van de doelgroep.