BLOG: Directie opnieuw naar China (2) - Residentie Buitenzorg
Adoe, ramah tamah in een sfeer van tempo doeloe met de geur van verse boemboes?’ Bij Residentie Buitenzorg is dit dagelijkse kost. In onze WLZ gecertificeerde zorginstelling staan warmte, gastvrijheid en respect voorop. Ons zorgaanbod is zeer compleet en bestaat uit dagverzorging, thuiszorg, verpleeghuiszorg, huishoudelijke zorg en maaltijdvoorziening. Wij zijn gespecialiseerd in wonen, zorg en welzijn voor Indische en Molukse ouderen of ouderen die zich met onze cultuur verwant voelen. Onze ervaring is dat ouderen met een Surinaamse of Antalliaanse achtergrond zich ook thuisvoelen in onze doelgroepgerichte zorg. In het Noorden en Oosten van Nederland zijn we dé full-service woonzorgorganisatie voor cultuurspecifieke zorg met roots in de gordel van smaragd. We zijn gevestigd in Groningen, Assen, Drachten en Almelo.
Indonesische ouderenzorg, senang zorg, senang, molukse ouderenzorg, chinese ouderenzorg, thuiszorg, moluks, indonesisch, dagbesteding, indonesische maaltijden, molukse maaltijden, ouderenzorg almelo, ouderenzorg groningen, ouderenzorg assen, ouderenzorg drachten, assen, drachten, groningen, almelo, antilliaanse ouderenzorg, surinaamse ouderenzorg, verzorgingstehuis, maaltijdservice, bejaardentehuis, woonzorgcentra, residentie buitenzorg, adeline schiphuis, alfons schiphuis, nederlandse-indische ouderen, allochtone ouderen, nederland, indonesie, china, indische ouderenzorg
15652
post-template-default,single,single-post,postid-15652,single-format-standard,bridge-core-2.4.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-22.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16095

BLOG: Directie opnieuw naar China (2)

Deel II

Hello again Wuxi, 25 oktober 2016. Wij vervolgden ons programma met een bezoek aan Wuxi, een miljoenenstad in het zuiden van de oostelijke provincie Jiangsu. Hiermee weken we af van het programma van de economische missie. De missie vertrok naar de hoofdstad Beijing. Staatssecretaris Van Rijn was in Beijing om met zijn Chinese counterpart Mrs. Gao Xiaobing een 3-jarige overeenkomst te tekenen voor samenwerking op het terrein van ouderenzorg. In 2015 hadden we in Wuxi waardevolle contacten aangeknoopt met topambtenaren en zorgondernemers. Voor ons was Wuxi daarom een logisch vervolg van ons bezoek aan China.

90/7/3 principle Wuxi, 26 oktober 2016. Op het programma stond vandaag een bezoek aan ouderencentra en verpleeghuizen. Oftewel, een kennismaking met de dagelijkse praktijk van de Chinese ouderenzorg. Voor ons goed om een indruk te krijgen. We werden gastvrij rondgeleid en konden een kijkje nemen op verschillende verpleegafdelingen. Duidelijk is dat men hard werkt om het groeiende aantal ouderen te bedienen dat zorg en ondersteuning nodig heeft. Het uitgangspunt van de centrale overheid is daarbij het zogenaamde ‘90/7/3 principe’. 90% van de ouderen krijgt de zorg die ze nodig hebben thuis, 7% via de ‘community hospitals’ en 3% via verpleeghuizen.

Ni hao Wuxi, 27 oktober 2016. Het weerzien met onze relaties in Wuxi was bijzonder en biedt perspectief voor samenwerking. In Wuxi werd duidelijk dat men op zoek is naar slimme en duurzame zorgmodellen om de explosieve groei van het aantal ouderen het hoofd te bieden. De senang factor is een dergelijke slimme oplossing oftewel ‘smart solution’. In Wuxi hebben we ons cultuurspecifieke zorgmodel gepresenteerd. Het model leent zich uitstekend voor een vertaalslag in de Chinese context. Voor onze relaties in Wuxi reden om volgend jaar een bezoek te brengen aan onze zorgcentra in Nederland. Naast een introductie in de wereld van de verpleeghuiszorg hebben we ook ervaren hoe zakendoen in China gaat. Je neemt een ronde tafel met een glazen draaischijf, je plaatst daarop een aantal heerlijke lokale gerechten, je draait de schijf af en toe rond en brengt zo nu en dan een toost uit! Het opbouwen van een relatie, gebaseerd op onderling vertrouwen, is het hogere doel van dit bijzondere ritueel.

We chat 28 oktober 2016. De missiekaravaan was ondertussen via Beijng naar Guangzhou getrokken. In de metropool in het zuiden van China, die ook wel bekend staat als Kanton, sloten wij ons weer aan bij de missie. In Guangzhou werd nog eens onderstreept hoe groot de opgave voor China is met betrekking tot ouderenzorg. De kennis en ervaring van buitenlandse partijen met betrekking tot dit onderwerp is zeer welkom. De dag begon met een seminar over ouderenzorg in ‘ageing societies’. In het gezelschap van Nederlandse en Chinese professoren hielden wij een speech over de benefits van de senang factor als cultuurspecifiek zorgmodel. De belangstelling voor ons zorgmodel was zeer groot. We konden op onze wechat accounts, de Chinese tegenhanger van whatsapp, de nodige nieuwe contacten bijschrijven. In plaats van kaartjes uitdelen scan je elkaars QR-codes. Wel zo makkelijk toch?! We sloten de laatste dag van de missie af met een heerlijke BBQ in de ‘Residentie’ van de consul generaal in Guangzhou, mevrouw Crompvoets. Hoe toepasselijker wil je het hebben als Residentie Buitenzorg?! Met uitzicht op de indrukwekkende Kanton Tower van het Nederlandse architectenduo Mark Hemel en Barbara Kuit namen wij afscheid van een geslaagde missie. We’ll meet again!