
02 nov BLOG: Directie opnieuw naar China (1)
Ouderenzorg in China. Van de macht van de grote getallen tot de menselijke maat van de ‘senang factor’. In deze blog vertellen we over onze ervaringen tijdens de economische missie van 23 oktober t/m 28 oktober met ‘ouderenzorg, vitaliteit en mobiliteit’ als thema. Van Shanghai via Wuxi naar Guangzhou.
Deel 1: The world of the AGEING DRAGON
On the road again! Schiphol, 22 oktober 2016. Een missie naar China onder aanvoering van staatssecretaris Van Rijn met ‘ouderenzorg, vitaliteit en mobiliteit’ als onderwerp staat op het punt van vertrek. Het aantal ouderen neemt in China de komende jaren flink toe. De vergrijzing betekent voor China, net als voor Nederland, een bijzonder grote uitdaging. Voor een aantal Nederlandse partijen uit de zorgsector het moment om samenwerking met Chinese ‘counterparts’ te zoeken. Zo ook voor ons als Residentie Buitenzorg.
Macht van het getal! Pudong International Airport, 23 oktober 2016. Op zondag kwamen we aan in Shanghai op Pudong International Airport. De busreis van het vliegveld naar het hotel was een kleine ‘sneak preview’ van wat we de komende dagen zouden ervaren. China is indrukwekkend en overweldigend. Het land bruist in vele opzichten. Niet in de laatste plaats vanwege de macht van het getal. Het draait in China veel en vaak om getallen, om hele grote getallen. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om dat te begrijpen. Je hoeft evenmin hooggeleerd te zijn om te voelen dat China een enorme impact op de wereld heeft en dat die impact de komende jaren alleen maar groter wordt. ‘Who cares about Trump versus Clinton?’. Zonder gekheid, het is China dat de toon van de muziek op het wereldtoneel in toenemende mate bepaalt! Wat zou het mooi zijn om dat vanuit het perspectief van ouderenzorg mee te mogen maken en misschien zelfs de toon mee te mogen zetten.
Game, set & match? Shanghai, 24 oktober 2016, morgen. Na het ontbijt startte het programma van de missie met het zogenaamde matchmaking. Oftewel: speeddaten voor bedrijven. Verschillende Chinese bedrijven passeerden de revue. En allemaal hadden ze iets met ouderenzorg. Het speelveld van de Chinese ouderenzorg is enorm. De lijnen van het speelveld worden langzaam maar zeker gedefinieerd. Het onderwerp ouderenzorg komt steeds hoger op de agenda te staan. De 1-kind politiek werkt daarbij onbedoeld als katalysator. Het aantal ouderen is enorm en neemt de komende jaren astronomische proporties aan. Van verschillende kanten stort men zich nu op de ouderenzorg. Van overheid tot bedrijfsleven. Men heeft in dat verband grote interesse voor ‘best practices’ uit andere landen. Ook voor ons cultuurspecifieke zorgmodel. De verbinding tussen ouderenzorg en cultuur door middel van de ‘senang factor’ blijkt tijdens de matchmaking een schot in de roos.
De Senang Factor Shanghai, 24 oktober 2016, morgen. In de middag stond een seminar over ouderenzorg op het programma met Chinese en Nederlandse deelnemers. Op het programma stond onder andere onze speech over het cultuurspecifieke zorgmodel dat wij hebben ontwikkeld: ‘a Dutch example of innovative elderly housing and care’. Het was opvallend hoe enthousiast op ons zorgmodel gereageerd werd. Vooral was men onder de indruk van de ‘senang factor’. De ‘senang factor’ stelt de oudere centraal vanuit een cultuurspecifieke context met een sterke focus op het welbevinden van ouderen. Dat maakt ons zorgmodel bijzonder interessant voor de Chinese ouderenzorg. Later op de avond werd dit nog eens onderstreept door de consul generaal van Shanghai, mevrouw Adema, die in haar tafelrede de ‘senang factor’ omarmde als voorbeeld van de kwaliteit en innovatiekracht van de Nederlandse ouderenzorg. De ‘senang factor’ en ons cultuurspecifieke zorgmodel staan daarmee op de Chinese kaart. Wordt vervolgd!